Nowy produkt
Naturalna Witamina C-olway jest w 100% ekstraktem roślinnym. Zawiera bioflawonoidy, które znacznie poprawiają przyswajalność, a których nie znajdziesz w syntetycznym kwasie askorbinowym.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Zawartość | 100 kapsułek |
Waga | 100 g |
Wymiary | wys. 9 cm | szer. 9 cm | gł. 6 cm |
Efekty | odporność, wzmocnienie, odbudowa |
Data minimalnej trwałości | 06/2026 |
Witamina C jest najważniejszą spośród witamin przyjmowanych w naszym pożywieniu, choćby z powodu jej roli w procesie powstawania kolagenu ustrojowego – białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej. Człowiek jest jednym z niewielu ssaków na naszej planecie, którego organizm nie wytwarza witaminy C. Skrajnym przykładem katastrofalnych skutków jej niedoboru jest szkorbut, choroba objawiająca się zatrzymaniem procesów kolagenogenezy. Nie zawsze mamy możliwość skutecznie zadbać o regularne dostarczanie organizmowi witaminy C. Ponadto liczne, niekorzystne czynniki cywilizacyjne coraz częściej stawiają nas w szeregu osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na tę substancję. Syntetyzowany najczęściej z dekstrozy kukurydzianej kwas askorbinowy, stanowiący całość lub część składu przytłaczającej większości produktów dystrybuowanych na świecie jako witamina C – nie jest naturalną witaminą C. Witamina C bioorganiczna i całkowicie naturalna wchłania się natomiast tak samo, jak pozyskiwana z pokarmu. Takie samo jest bowiem jej pochodzenie.
Firma COLWAY, tworząc suplement diety Witamina C-olway, poszukiwała jako źródła witaminy wyłącznie roślin zawierających ją w postaci najbardziej biodostępnej dla ustroju. Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka nie są rekordzistami pod względem zawartości procentowej witaminy C w masie dostarczającego ją surowca tak, jak np. acerola, czy dzika róża. Jednakże witaminy występujące w Citrus aurantium L. oraz w Fagopyrrum esculentum cechuje najwyższa bioretencja.
Witamina C-olway jest produktem bezkompromisowym. Zawiera po prostu dwa ekstrakty roślinne i niezbędną ilość substancji przeciwzbrylającej, bez której nie można by było ich zakapsułkować. Nie jest nią powszechnie stosowany stearynian magnezu, lecz korzystny sam w sobie dla organizmu węglan wapnia. Witamina C zamknięta w naszych kapsułkach jest w 100% bioorganiczna. Witamina C-olway jest produktem spełniającym najbardziej rygorystyczne wymogi stawiane zdrowej żywności.
Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka są spożywane masowo w celach suplementowania naturalną witaminą C w rozwiniętych krajach azjatyckich, gdzie poziom świadomości społeczeństw w zakresie potrzeby spożywania prozdrowotnych dodatków żywnościowych jest najwyższy na świecie. Kształtują się tam obecnie trendy sektora wellness. COLWAY oddaje w ręce konsumentów obecnie najlepszą w Europie, w opinii wielu autorytetów, witaminę C w postaci suplementu diety: Witamina C-olway.
• pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje w dobrej kondycji naczynia krwionośne, kości i skórę,
• pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
• pomaga w tworzeniu kolagenu a tym samym stymuluje procesy kolagenogenezy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych, skóry, dziąseł i zębów oraz kości i chrząstek,
• pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
• wspomoże działanie metabolizmu, a zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia poprawi Twoje ogólne samopoczucie.
• Gryka – jest rośliną od tysięcy lat pożytkowaną w medycynie wschodniej. Stanowi bogate źródło bioflawonoidów, enzymów i innych substancji o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z gryki kiełkującej ekstrahuje się witaminę C o najwyższej biodostępności (przyswajalności w organizmie ludzkim). Roślina zagospodarowuje całą jej witalną moc biologiczną na etapie kiełkowania. Ekstrakt z kiełkujących ziaren zawierać może nawet do 41% najbardziej pożądanej przez ustrój naturalnej witaminy C. Liofilizaty i ekstrakty zielonej gryki są wysoko cenionym komponentem dodatków żywnościowych ponieważ jej kiełki kumulują także ogromną ilość flawonoidów (do 46000 ppm). Światowa lista suplementów diety, w których skład wchodzą, jest już bardzo imponująca i stale się rozszerza. Ekstrakt gryki Fagopyrum esculentum jest w sektorze suplementacyjnym komponentem awangardowym, który robi ogromną karierę.
• Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium L.) – nie jest owocem jadalnym. Stanowi natomiast wspaniałe źródło witaminy C, której ilość w standaryzowanym ekstrakcie może osiągnąć nawet 42%. Gorzkie pomarańcze są znacznie bogatsze od jadalnych nie tylko w witaminę C, ale również w polifenole, antocyjany i inne silne przeciwutleniacze np. bioflawonoidy takie, jak hesperydyna i narirutina, tiaminy, kwasy roślinne jak: foliowy, hydroksycynamonowy, kawowy, kumarowy, sinapowy, ferulowy, do tego: beta-karoten, prowitaminy, witaminy B1, B2, B6, minerały takie, jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, selen i potas. Lista produktów farmaceutycznych i suplementacyjnych, które zawierają w składzie witaminy i inne substancje aktywne pochodzące z Citrus aurantium L. liczy wiele setek pozycji. Znajdują się na niej najlepiej sprzedawane suplementy na świecie.
Ekstrakt 15:1 z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium L.) standaryzowany na 40% witaminy C, ekstrakt 15:1 z nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum) standaryzowany na 40% witaminy C, żelatyna rybia (otoczka kapsułki), substancja przeciwzbrylająca (węglan wapnia).
Zawartość netto: 61,50 g (100 kapsułek po 615 mg).
Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję – 1 kapsułkę:
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium L.): 375 mg
► w tym witamina C: 150 mg
Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench): 125 mg
► w tym witamina C: 50 mg
Spożywać 1 kapsułkę dziennie w porze najbardziej oddalonej od posiłku zawierającego owoce, warzywa lub inne źródła naturalnej witaminy C. Zalecane jest również rozdzielenie porcji poprzez rozsypanie zawartości kapsułki do spożywanych w ciągu dnia posiłków.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia zawiera 200 mg witaminy C, co stanowi 250% Referencyjnych Wartości Spożycia (RWS).
Preparat można stosować przez cały rok, jako uzupełnienie diety w witaminę C.
Zalecany szczególnie osobom:
• których dieta nie jest dostatecznie bogata w naturalne źródła witaminy C,
• starszym, mającym słabe naczynia krwionośne,
• palącym tytoń, narażonym na przebywanie w zanieczyszczonym środowisku,
• narażonym na stres,
• posiadającym genetycznie słabą matrycę kolagenową i obserwującym u siebie zjawisko przedwczesnego starzenia się skóry,
• kobietom stosującym środki antykoncepcyjne.
Uczulenie na którykolwiek składnik preparatu.
Produkt nie jest wskazany dla osób mających tendencję do tworzenia się kamieni nerkowych lub borykających się z kamicą nerkową.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości znajduje się na spodzie opakowania.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym niedostępnym dla małych dzieci miejscu, w zamkniętym oryginalnym opakowaniu. Chronić od światła.
Wyprodukowano dla: COLWAY DISTRIBUTION SP. J., ul. Hippiczna 19, 84-207 Koleczkowo.
Numer zgłoszenia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym: GIS-ŻP-SD-4230-00824/KC/13.
Partia produktu została przebadana w Narodowym Instytucie Leków i wytworzona w zgodzie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w certyfikowanym laboratorium.