Nowy produkt
LunaCol jest najważniejszym produktem suplementacyjnym, jaki powstał w historii COLWAY i pierwszym dotąd takim na świecie. Zawiera lunazynę – unikalnie występujące w przyrodzie białko, które wzbudziło ogromną sensację i nadzieje ludzkości na przełom w wielu dziedzinach nauki.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Zawartość | 60 kapsułek |
Waga | 165 g |
Wymiary | wys. 10 cm | szer. 6 cm | gł. 6 cm |
Efekty | odporność, odnowa, regeneracja |
Data minimalnej trwałości | 11/2026 |
LunaCol jest najważniejszym produktem suplementacyjnym, jaki powstał w historii COLWAY i pierwszym dotąd takim na świecie.
Zawiera trzy, niezwykle ważne dla profilaktyki substancje, które uzupełniają spożywane przez nas pokarmy i składniki istotne dla układu odpornościowego.
Jest pierwszym w Europie ogólnodostępnym produktem, który zawiera lunazynę – unikalnie występujące w przyrodzie białko, które budzi nadzieje ludzkości na przełom w wielu dziedzinach nauki, będące zarazem pierwszym poznanym pokarmem epigenetycznym. Białka, które zmieniają "przeznaczenie genetyczne".
Aby wyjaśnić, czym jest pokarm epigenetyczny, warto posłużyć się obrazowym przykładem z życia społeczności pszczół. Powszechnie wiadomo, że każdy z osobników, żyjących w jednym roju, pełni w nim określoną rolę: królowej - matki, robotnicy lub trutnia.
Ciekawe jest to, że larwy pszczół na początku rozwoju zawsze są takie same i nie posiadają charakterystycznych cech przypisanych do danej funkcji. Co zatem determinuje ich przeznaczenie i wyznacza konkretną rolę w społeczności, wpływając na to, czy pszczoła będzie żyjącą kilkanaście tygodni robotnicą, czy płodną królową, która dożyje nawet pięciu lat? Otóż nie jest to zapisane w genomie pszczół, lecz decyduje o tym pokarm, który larwy i poczwarki spożywają w fazie rozwoju. To unikalne składniki zawarte w mleczku pszczelim, wysoko białkowym pokarmie przeznaczonym dla królowych powodują, że karmiona nimi larwa staje się matką. Natomiast larwy żywione pyłkiem kwiatowym przeobrażają się w zwykłe robotnice. Ten fenomen pokazuje, że sam dobór pożywienia diametralnie zmienia biologiczny los pszczół, a mleczko pszczele jest niezwykle wartościowym pokarmem epigenetycznym.
Zatem pokarm epigenetyczny – to takie białko, które zdolne jest poprawiać zapisany w genach "los biologiczny" tego, kto go spożywa.
Lunazyna dostępna tylko w USA, w formie suplementów diety, mimo iż zawierających zazwyczaj nie więcej niż deklarowane 600 ng miliardowych części grama czystej lunazyny w jednej kapsułce - wydaje się spełniać kolejny amerykański sen o kapsułce, takiej jak Viagra czy Prozac, dającej konsumentowi oczekiwane efekty.
Uwaga! W jednej kapsułce LunaColu znajduje się aż 5 miligramów pozyskiwanej autorską, polską metodą 10-cio %-owej, aktywnej biologicznie lunazyny, co daje 0,5 miligrama tego białka w formie czystej.
• Lizozym – (muramidaza) jest jednym z enzymów bazowych dla odporności organizmów ssaków i wrodzoną częścią naszego układu immunologicznego. Bardzo wysokie jego stężenie zawiera, np. mleko matki, a jeszcze większe siara (colostrum), która chroni nowo narodzone dziecko przed wszelkimi zarazkami, zanim wytworzy ono swój własny układ odpornościowy. To jedna z najcenniejszych substancji, jaką włączyć można do składu suplementu diety, co jest też bardzo zasadne, gdyż nie łatwo nam pozyskać lizozym z tego, czym się żywimy. Występuje śladowo w mleku, szczególnie kozim, o ile nie zniszczono go w procesie UHT. Nieco więcej muramidazy znajdujemy w kozim serze i w białkach jaj, które jednak, jeśli chcemy przyswajać z nich lizozym, należy spożywać na surowo, ponieważ enzym ten ginie w temperaturze maksymalnie 70 ⁰C.
Suplementować się nim trzeba długo i cierpliwie, gdyż działa bardzo powoli, bezpiecznie dla naszego organizmu zasiedlając układ pokarmowy. Nagrodą jest obiektywnie odczuwalna i trwała poprawa odporności. "Wolny jak żółw, silny jak wół" – mówią o lizozymie immunolodzy, wskazując na to, że w stanie oczyszczonym wykazuje aktywność przeciwbakteryjną jeszcze w rozcieńczeniu 1:7, a siłę jego działania aseptycznego pokazuje np. to, że 1 ml muramidazy jest w stanie obronić tysiąclitrową kadź wina przed wszelkimi drobnoustrojami chorobotwórczymi!
Aleksander Fleming odkrył w 1922 roku ten, właściwy wszystkim żywym organizmom, pierwotny mechanizm obronny, na zasadzie którego działa lizozym. Od początku właśnie wyizolowanie i zastosowanie po raz pierwszy tego naturalnego enzymu, uważał za najważniejsze dzieło swojego życia, nie zaś penicylinę, z której zasłynął.
Niewiele jest na świecie dostępnych suplementów diety z lizozymem, gdyż technologia pozyskiwania go w formie dimeru, niezwykle skutecznej w działaniu również przeciw bakteriom antybiotykoodpornym, a co najważniejsze – synergicznej dla lunazyny, należy do bardzo kosztownych. Tutaj z pomocą przychodzą ponownie polskie biotechnologie, dzięki którym dimery lizozymu weszły w skład preparatu LunaCol.
• Betaglukany – są najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego. Ich systematyczne spożywa nie jest głęboko uzasadnione szeroko rozumianą profilaktyką. W rosnącej świadomości potrzeby uzupełniania naszej codziennej diety o substancje prozdrowotne, coraz więcej uwagi poświęca się polisacharydom. W LunaColu nie ma wypełniaczy kapsułki, a rolę tę pełnią niezwykle potrzebne naszemu organizmowi beta glukany, konkretnie zaś β-glukany o masie 1,3-1,6D. Wykazują one m.in. działanie stymulujące wytwarzanie przez organizm lizozymu.
Nasz ustrój, kiedy naturalnie walczy z chorobą – posługuje się następującym mechanizmem: "stwierdziwszy" obecność mikrobów, budzi własne β-glukany, których szczególnie formy o masie 1,3 -1,6D zwiększają aktywność makrofagów. Powoduje to natychmiastową eksplozję lizozymu ustrojowego. W ten sposób organizm nastawia się na „wojnę” obronną.
Wpływ beta - glukanów na układ odpornościowy, zwłaszcza na pierwszą linię obrony czyli makrofagi, udowodniono w licznych światowych ośrodkach badawczych. Beta glukan potęguje działanie komórek odpornościowych, zwiększając ich zdolność do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami. Wywiera także wpływ na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym. Jego regularne stosowanie nie tylko zwiększa aktywność, ale i liczbę naszych komórek krwi.
Beta glukany zwiększają lepkość pokarmów, formułując kleisty roztwór w żołądku. Dzięki temu glukoza wchłania się stopniowo, nie powodując dużych wahań cukru we krwi po posiłku. Dlatego β-glukany zalecane są osobom chorym na cukrzycę, a także zdrowym – w celu zapobiegania jej wystąpienia.
Na temat substancji będących składnikami LunaColu powstała obszerna literatura, dająca podstawy do uznania za celowe systematyczne i stałego suplementowanie się β-glukanami, lizozymem a szczególnie lunazyną*.
Dobór i proporcje użytych w preparacie LunaCol komponentów są wynikiem konsultacji z polskimi naukowcami w dziedzinie medycyny, w tym immunologii.
Lunazyna w LunaColu jest izolowana z ekologicznych odmian soi, niemodyfikowanych genetycznie.
Badania wykazały, że lunazyna w żaden sposób nie odpowiada za reakcje alergiczne wywoływane przez produkty sojowe. Nie ma również żadnego wpływu na gospodarkę hormonalną, gdyż nie jest w żaden sposób powiązana z fitoestrogenami.
*Setki publikacji na temat właściwości lunazyny są ogólnodostępne w internecie. Także liczne wyniki badań dokumentujących jej działanie w profilaktyce i leczeniu poważnych chorób. Jednakże ani z faktu istnienia tych publikacji ani z faktu przyznania przez US Patent Office praw ochronnych na wykorzystywanie lunazyny do określonych celów leczniczych – nie wolno wyprowadzać żadnych wniosków, nawet sugerujących jakoby LunaCol, w którego składzie znajduje się lunazyna, mógł być zalecany w funkcji leku na jakiekolwiek schorzenia. Lunazyna, będąca składnikiem preparatu LunaCol pozyskiwana jest metodą autorską w Polsce i nie można do niej odnosić wniosków z żadnych eksperymentów przeprowadzanych w innych krajach i z innym materiałem badawczym. W Unijnym Rejestrze EFSA nie znajduje się jak dotąd żadne, dopuszczone przez Komisję oświadczenie zdrowotne dotyczące lunazyny, a LunaCol został wprowadzony do obrotu jako suplement diety.
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae, standaryzowany na 25% beta-D-glukanu, żelatyna rybia (kapsułka), substancja przeciwzbrylająca (węglan wapnia), lizozym, ekstrakt z ziaren soi standaryzowany na 10% lunazyny.
Kapsułki użyte w preparacie nie zawierają barwników i są wytwarzane z żelatyny rybiej. Produkt nie zawiera glutenu, substancji konserwujących, aromatyzujących, wypełniających, ani stearynianu magnezu. Jako substancję przeciwzbrylającą zastosowano węglan wapnia, używany w lekach i suplementach diety.
Zawartość netto: 28,98 g (60 kapsułek po 483 mg).
Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję – 1 kapsułkę:
Składniki |
1 kapsułka (483 mg) |
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae, w tym: |
350 mg |
Lizozym |
15 mg* |
Ekstrakt z ziaren soi, w tym: |
5 mg |
*RWS – Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia.
1 kapsułka, raz dziennie, popić połową szklanki wody.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu doby.
Nie stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników.
Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem. Przechowywać w sposób niewidoczny i niedostępny dla małych dzieci.
Wyprodukowano dla: COLWAY SP. J., ul. Hippiczna 2, 84-207 Koleczkowo.
Produkt jest wytwarzany w zgodzie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w certyfikowanym zakładzie produkcyjnym.