Nowy produkt
LunaCol jest najważniejszym produktem suplementacyjnym, jaki powstał w historii COLWAY i pierwszym dotąd takim na świecie. Zawiera lunazynę – unikalnie występujące w przyrodzie białko, które wzbudziło ogromną sensację i nadzieje ludzkości na przełom w wielu dziedzinach nauki.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Zawartość | 60 kapsułek |
Waga | 55 g |
Wymiary | wys. 6 cm | szer. 9 cm | gł. 6 cm |
Efekty | odporność, odnowa, regeneracja |
Data minimalnej trwałości | 08/2025 |
LunaCol jest najważniejszym produktem suplementacyjnym, jaki powstał w historii COLWAY i pierwszym dotąd takim na świecie.
Zawiera trzy, niezwykle ważne dla profilaktyki substancje, które uzupełniają spożywane przez nas pokarmy i składniki istotne dla układu odpornościowego.
Jest pierwszym w Europie ogólnodostępnym produktem, który zawiera lunazynę – unikalnie występujące w przyrodzie białko, które budzi nadzieje ludzkości na przełom w wielu dziedzinach nauki, będące zarazem pierwszym poznanym pokarmem epigenetycznym. Białka, które zmieniają "przeznaczenie genetyczne".
Aby wyjaśnić, czym jest pokarm epigenetyczny, warto posłużyć się obrazowym przykładem z życia społeczności pszczół. Powszechnie wiadomo, że każdy z osobników, żyjących w jednym roju, pełni w nim określoną rolę: królowej - matki, robotnicy lub trutnia.
Ciekawe jest to, że larwy pszczół na początku rozwoju zawsze są takie same i nie posiadają charakterystycznych cech przypisanych do danej funkcji. Co zatem determinuje ich przeznaczenie i wyznacza konkretną rolę w społeczności, wpływając na to, czy pszczoła będzie żyjącą kilkanaście tygodni robotnicą, czy płodną królową, która dożyje nawet pięciu lat? Otóż nie jest to zapisane w genomie pszczół, lecz decyduje o tym pokarm, który larwy i poczwarki spożywają w fazie rozwoju. To unikalne składniki zawarte w mleczku pszczelim, wysoko białkowym pokarmie przeznaczonym dla królowych powodują, że karmiona nimi larwa staje się matką. Natomiast larwy żywione pyłkiem kwiatowym przeobrażają się w zwykłe robotnice. Ten fenomen pokazuje, że sam dobór pożywienia diametralnie zmienia biologiczny los pszczół, a mleczko pszczele jest niezwykle wartościowym pokarmem epigenetycznym.
Zatem pokarm epigenetyczny – to takie białko, które zdolne jest poprawiać zapisany w genach "los biologiczny" tego, kto go spożywa.
Lunazyna dostępna tylko w USA, w formie suplementów diety, mimo iż zawierających zazwyczaj nie więcej niż deklarowane 600 ng miliardowych części grama czystej lunazyny w jednej kapsułce - wydaje się spełniać kolejny amerykański sen o kapsułce, takiej jak Viagra czy Prozac, dającej konsumentowi oczekiwane efekty.
Uwaga! W jednej kapsułce LunaColu znajduje się aż 5 miligramów pozyskiwanej autorską, polską metodą 10-cio %-owej, aktywnej biologicznie lunazyny, co daje 0,5 miligrama tego białka w formie czystej.
• Lizozym – (muramidaza) jest jednym z enzymów bazowych dla odporności organizmów ssaków i wrodzoną częścią naszego układu immunologicznego. Bardzo wysokie jego stężenie zawiera, np. mleko matki, a jeszcze większe siara (colostrum), która chroni nowo narodzone dziecko przed wszelkimi zarazkami, zanim wytworzy ono swój własny układ odpornościowy. To jedna z najcenniejszych substancji, jaką włączyć można do składu suplementu diety, co jest też bardzo zasadne, gdyż nie łatwo nam pozyskać lizozym z tego, czym się żywimy. Występuje śladowo w mleku, szczególnie kozim, o ile nie zniszczono go w procesie UHT. Nieco więcej muramidazy znajdujemy w kozim serze i w białkach jaj, które jednak, jeśli chcemy przyswajać z nich lizozym, należy spożywać na surowo, ponieważ enzym ten ginie w temperaturze maksymalnie 70 ⁰C.
Suplementować się nim trzeba długo i cierpliwie, gdyż działa bardzo powoli, bezpiecznie dla naszego organizmu zasiedlając układ pokarmowy. Nagrodą jest obiektywnie odczuwalna i trwała poprawa odporności. "Wolny jak żółw, silny jak wół" – mówią o lizozymie immunolodzy, wskazując na to, że w stanie oczyszczonym wykazuje aktywność przeciwbakteryjną jeszcze w rozcieńczeniu 1:7, a siłę jego działania aseptycznego pokazuje np. to, że 1 ml muramidazy jest w stanie obronić tysiąclitrową kadź wina przed wszelkimi drobnoustrojami chorobotwórczymi!
Aleksander Fleming odkrył w 1922 roku ten, właściwy wszystkim żywym organizmom, pierwotny mechanizm obronny, na zasadzie którego działa lizozym. Od początku właśnie wyizolowanie i zastosowanie po raz pierwszy tego naturalnego enzymu, uważał za najważniejsze dzieło swojego życia, nie zaś penicylinę, z której zasłynął.
Niewiele jest na świecie dostępnych suplementów diety z lizozymem, gdyż technologia pozyskiwania go w formie dimeru, niezwykle skutecznej w działaniu również przeciw bakteriom antybiotykoodpornym, a co najważniejsze – synergicznej dla lunazyny, należy do bardzo kosztownych. Tutaj z pomocą przychodzą ponownie polskie biotechnologie, dzięki którym dimery lizozymu weszły w skład preparatu LunaCol.
• Betaglukany – są najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego. Ich systematyczne spożywa nie jest głęboko uzasadnione szeroko rozumianą profilaktyką. W rosnącej świadomości potrzeby uzupełniania naszej codziennej diety o substancje prozdrowotne, coraz więcej uwagi poświęca się polisacharydom. W LunaColu nie ma wypełniaczy kapsułki, a rolę tę pełnią niezwykle potrzebne naszemu organizmowi beta glukany, konkretnie zaś β-glukany o masie 1,3-1,6D. Wykazują one m.in. działanie stymulujące wytwarzanie przez organizm lizozymu.
Nasz ustrój, kiedy naturalnie walczy z chorobą – posługuje się następującym mechanizmem: "stwierdziwszy" obecność mikrobów, budzi własne β-glukany, których szczególnie formy o masie 1,3 -1,6D zwiększają aktywność makrofagów. Powoduje to natychmiastową eksplozję lizozymu ustrojowego. W ten sposób organizm nastawia się na „wojnę” obronną.
Wpływ beta - glukanów na układ odpornościowy, zwłaszcza na pierwszą linię obrony czyli makrofagi, udowodniono w licznych światowych ośrodkach badawczych. Beta glukan potęguje działanie komórek odpornościowych, zwiększając ich zdolność do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami. Wywiera także wpływ na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym. Jego regularne stosowanie nie tylko zwiększa aktywność, ale i liczbę naszych komórek krwi.
Beta glukany zwiększają lepkość pokarmów, formułując kleisty roztwór w żołądku. Dzięki temu glukoza wchłania się stopniowo, nie powodując dużych wahań cukru we krwi po posiłku. Dlatego β-glukany zalecane są osobom chorym na cukrzycę, a także zdrowym – w celu zapobiegania jej wystąpienia.
Na temat substancji będących składnikami LunaColu powstała obszerna literatura, dająca podstawy do uznania za celowe systematyczne i stałego suplementowanie się β-glukanami, lizozymem a szczególnie lunazyną*.
Dobór i proporcje użytych w preparacie LunaCol komponentów są wynikiem konsultacji z polskimi naukowcami w dziedzinie medycyny, w tym immunologii.
Lunazyna w LunaColu jest izolowana z ekologicznych odmian soi, niemodyfikowanych genetycznie.
Badania wykazały, że lunazyna w żaden sposób nie odpowiada za reakcje alergiczne wywoływane przez produkty sojowe. Nie ma również żadnego wpływu na gospodarkę hormonalną, gdyż nie jest w żaden sposób powiązana z fitoestrogenami.
*Setki publikacji na temat właściwości lunazyny są ogólnodostępne w internecie. Także liczne wyniki badań dokumentujących jej działanie w profilaktyce i leczeniu poważnych chorób. Jednakże ani z faktu istnienia tych publikacji ani z faktu przyznania przez US Patent Office praw ochronnych na wykorzystywanie lunazyny do określonych celów leczniczych – nie wolno wyprowadzać żadnych wniosków, nawet sugerujących jakoby LunaCol, w którego składzie znajduje się lunazyna, mógł być zalecany w funkcji leku na jakiekolwiek schorzenia. Lunazyna, będąca składnikiem preparatu LunaCol pozyskiwana jest metodą autorską w Polsce i nie można do niej odnosić wniosków z żadnych eksperymentów przeprowadzanych w innych krajach i z innym materiałem badawczym. W Unijnym Rejestrze EFSA nie znajduje się jak dotąd żadne, dopuszczone przez Komisję oświadczenie zdrowotne dotyczące lunazyny, a LunaCol został wprowadzony do obrotu jako suplement diety.
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae, standaryzowany na 25% beta-D-glukanu, żelatyna rybia (kapsułka), substancja przeciwzbrylająca (węglan wapnia), lizozym, ekstrakt z ziaren soi standaryzowany na 10% lunazyny.
Kapsułki użyte w preparacie nie zawierają barwników i są wytwarzane z żelatyny rybiej. Produkt nie zawiera glutenu, substancji konserwujących, aromatyzujących, wypełniających, ani stearynianu magnezu. Jako substancję przeciwzbrylającą zastosowano węglan wapnia, używany w lekach i suplementach diety.
Zawartość netto: 28,98 g (60 kapsułek po 483 mg).
Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję – 1 kapsułkę:
Składniki |
1 kapsułka (483 mg) |
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae, w tym: |
350 mg |
Lizozym |
15 mg* |
Ekstrakt z ziaren soi, w tym: |
5 mg |
*RWS – Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia.
1 kapsułka, raz dziennie, popić połową szklanki wody.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu doby.
Nie stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników.
Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości oraz numer partii znajdują się na spodzie opakowania.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem. Przechowywać w sposób niewidoczny i niedostępny dla małych dzieci.
Wyprodukowano dla: COLWAY DISTRIBUTION SP. J., ul. Hippiczna 19, 84-207 Koleczkowo.
Produkt jest wytwarzany w zgodzie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) w certyfikowanym zakładzie produkcyjnym.